søndag 9. oktober 2022

Isen i nord legger på seg både til havs og på land



En populær skremmehistorie som går i media er at Grønlandsisen er i ferd med å skli ut av fortøyningene sine under voldsom og enestående arktisk varme og vil ankomme som et mange meter høyere havnivå når som helst. I mellomtiden, tilbake i den vitenskapelige verden, prøver forskere å forstå hvilke naturlige årsaker som ligger bak den plutselige nedgangen i Grønlands sommeroppvarming og istap som dateres tilbake til 2010. Gjenvinningen av den arktiske sommerhavisen har vært spektakulær i det siste, med U.S. -baserte National Snow and Ice Data Center rapporterer at årets minimum i september var 1,28 millioner kvadratkilometer høyere enn lavpunktet i 2012 på 3,39 millioner kvadratkilometer.

Tre japanske klimatologer har nylig publisert en artikkel som bemerker at "hyppig forekomst av El Niño-hendelser i det sentrale Stillehavet har spilt en nøkkelrolle i den [bråe] nedbremsingen av oppvarmingen av Grønland og mulig tap av arktisk havis". Naturligvis ødelegger slike funn den forenklede forestillingen om at det er avgjort vitenskap bak påstanden om karbondioksid produsert av mennesker som brenner fossilt brensel skulle være den viktigste, om ikke den eneste, driveren for global temperaturoppvarming eller avkjøling. Dette er en forestilling som får mange grønne aktivister til å hevde at klimaet vil slutte å endre seg hvis samfunnet skriver under på en "Netto null" CO2-utslippsagenda.

For eksempel, en bisarr "faktasjekk" på en nylig publisert Daily Skeptic-artikkel av Facebook-partneren Climate Feedback, hevdet at det ikke hadde vært noen naturlige klimaendringer på nesten 200 år. Den siterte professor Timothy Osborn ved University of East Anglia, som sa: «Oppvarmingen fra slutten av 1800-tallet til i dag skyldes helt og holdent menneskeskapte klimaendringer, fordi naturlige faktorer har endret seg lite siden den gang, og til og med ville ha forårsaket en svak avkjøling de siste 70 årene i stedet for oppvarmingen vi har observert.»

De japanske forskerne hevder at de har vært i stand til å vise at El Niño naturlige væroscillasjoner har drevet «atmosfærisk teleforbindelse» og forskjøvet den tropiske nedbørsonen mot nord. Den høyere oppvarmingen frem til 2012 ble «akselerert» av varme fra Stillehavet og en fase i den nordatlantiske havstrømsvingningen som favoriserte varmere forhold over Grønland og økt issmelting. Endringer rundt Grønland kan tilskrives "naturlig variasjon, snarere enn menneskeskapt pådriv", bemerker forskerne, "selv om de fleste klimamodeller ikke var i stand til rimelig å simulere den upåtvungne naturlige variasjonen over Grønland".

Det forskerne snakker om selvfølgelig er de enorme varmeutvekslingene som jevnlig endrer klimaet på jorden. Som Daily Skeptic nylig rapporterte, bemerket professor Richard Lindzen ved MIT at Jorden hadde mange klimaregimer, og det har vært "vesentlige" endringer i temperaturen mellom tropene og polarområdene over årtusener. Meteorolog William Kininmonth hevdet nylig at varmevekslingene var lite forstått, men de er en av de store pådriverne for klimaendringer. Det kan antydes at disse hullene i klimakunnskapen har gjort det mulig å ta tak, nå håndhevet av rigid Net Zero politisk kontroll, om at CO2 er den eneste drivkraften for klimaendringer.

The Daily Skeptic rapporterte nylig om en serie skremmehistorier i media om Grønlandsisen som fulgte etter publiseringen av en artikkel i Nature Climate Change. Cherry-plukking av det engangsrekordsmelteåret 2012, og forutsatt at det vil være en vanlig forekomst, ga en "svimlende" 78 cm havnivåstigning mellom nå og 2100. Ifølge den amerikanske meteorologen Anthony Watts var påstandene "falske" og lett motbevist. Etter hans syn var de "bare modellert vrøvl".

Ismengder rundt Arktis har alltid vært svært sykliske, med perioder med betydelig smelting og frysing som er vanlige over bare noen få tiår. Som vi har sett, begynner det å bygges bevis for at et nylig arktisk lavpunkt er inne i en periode med utvinning, med en betydelig trend mot høyere overflatehavisen som viser seg fra de siste dataene.

For å bevare fiksjonen om at mennesker er ansvarlige for alle nylige endringer i klimaet, hevdes det ofte at den nåværende temperaturen er den høyeste på 12 000 år, siden den siste store istiden begynte å gi seg. Dette er politisk tullprat, ikke minst fordi geologer har en betegnelse på perioden da temperaturene var mye høyere enn i dag – Holocene Thermal Maximum. Den siste vitenskapelige artikkelen som viser betydelig høyere temperaturer kommer fra en gruppe geovitenskapsmenn ledet av Dr. Katrine Elnegaard Hansen fra Aarhus Universitet. I følge en artikkel publisert av klimanettstedet No Tricks Zone, var Arktis og Nord-Grønland 2 - 4°C varmere enn nå for mellom 11.700 og 4.500 år siden. Karbondioksidnivået var omkring av 200 deler per million (ppm), sammenlignet med dagens 419 ppm, isfritt åpent vann rådde, og Grønland varmet opp 10°C på bare 60 år.

Tallrike andre forskere har oppdaget like dramatiske temperaturendringer i den siste tiden. Grafen nedenfor ble presentert av en tysk kringkaster i 2013 og ble satt sammen fra en rekke vitenskapelige kilder. Den viser den generelle langsiktige trenden, som ender i den nåværende lille oppturen fra den såkalte lille istiden.


Men sykliske forandringer har også skjedd over svært korte perioder. En rekke forskere har pekt på en brå global flergraders avkjølings- og oppvarmingsperiode som skjedde for rundt 8200 år siden i løpet av 150 år. Dr. Takuro Kobashi undersøkte de paleoklimatiske registreringene fra denne tiden og fant et fall på 3°C i løpet av to tiår, etterfulgt av en lignende økning over 70 år. Dr. Seren Griffiths fra Manchester Met University rapporterte at hendelsen først ble identifisert i Grønlands iskjerner, men senere notert i flere proxyer over hele Europa. En annen brå avkjølingsperiode sies å ha skjedd for rundt 4000 år siden.

Det er legitimt å konkludere fra all denne underrapporterte vitenskapen at det blir stadig vanskeligere å be oss om å tro at CO2, og mer spesifikt menneskeskapt CO2, er den eneste eller viktigste termostaten for klimakontroll. Bevisene tyder på at gassen ikke spilte noen slik hovedrolle i de foregående 11 000 årene, noe som fremgår av paleoklimatiske dataene.









Lenke

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar