lørdag 22. oktober 2022

Om den russiske Wagnergruppen

 

Det private Militærkompaniet (PMC) Wagner er ikke privat, ikke militært, og ikke et selskap. Ville du forventet noe mindre av Russland?


En rekke leiesoldater fra PMC Wagner har hoppet av og søkt politisk asyl i Frankrike. De fortalte Vladimir Osechkin, grunnlegger av menneskerettighetsorganisasjonen Gulagu Net, følgende historie. 

I 2014 organiserte GRU (Militær etterretning) og Forsvarsdepartementet den såkalte PMC Wagner ved den militære enheten 51532, 10th Separate Brigade of the GRU Special Forces, utplassert på Molkino Grounds i Krasnodar-regionen. 

På den tiden var deres primære oppdrag å støtte separatister med hemmelige para-militære aktiviteter i utbryterrepublikkene Donetsk og Luhansk i Ukraina, men omfanget av operasjonen deres vokste til å omfatte Afrika og Midtøsten. 

Uniformer, ammunisjon, våpen ble hentet inn fra forsyningslagre og arsenal fra Forsvarsdepartementet. De overga også soldater, vernepliktige og entreprenører for å hjelpe til med å bygge PMC Wagner-leiren. 

Finansieringen kommer fortsatt fra budsjettet til Forsvarsdepartementet via entreprenører og underleverandører, som, under dekke av tilbakeslag, tar ut penger og bringer dem i saccosekker i stabler med 5000 rubelsedler. 

En del av pengene krediteres Putins kokk Evgeny Prigozhins selskap Concorde som oppblåste kostnader for offentlige kontrakter. På denne måten blir milliarder av rubler fra budsjettet til den russiske føderasjonen trukket tilbake og utbetalt for å betale lønn i konvolutter til leiesoldatene.

PMC Wagner er ikke privat siden det er finansieres av myndighetene; det er ikke et selskap fordi det ikke er registrert og ikke betaler skatt; den utfører paramilitære operasjoner, så den er ikke militær. 

Wagner-leiesoldater har absolutt ingen rettigheter, de får lønn i kontanter, og deres sikkerhet avhenger helt av velviljen til Yevgeny Prigozhin, en mann over loven.

Det er ikke lite rart at Prigozhin sier at han er lik Gud og Allah i sine taler.


Den første sjefen Dmitry Utkin oppkalte gruppen Wagner etter Hitlers favoritt-komponist på grunn av hans besettelse av nazismen og det tredje riket. PMC Wagner er nynazister som har i oppgave å avnasifisere Ukraina.

I 2018 kranglet Prigozhin med forsvarsministeren Sergey Shoigu etter den mislykkede operasjonen i Syria for å sikre oljerigger eid av Conoco. 

Russiske generaler skal ha avslørt Wagners posisjoner til Pentagon og Donald Trump gjennom luftangrep som drepte 400 leiesoldater og fylte sykehus i Moskva med tusenvis av sårede. 

Wagner-merkantiler kjempet i den spesielle militæroperasjonen fra starten som angivelig resulterte i femten tusen døde og sårede innen sommeren 2022. 

Nå nekter de fleste av den regulære hæren og PMC-ene å kjempe i Ukraina livredde for å delta i WW2 Rødearme-stil hodestupsangrep som dreper hundrevis av russiske tropper bare for å innta en befestet posisjon.

Putin begynte da å betale for å verve uvitende kanonføde, men da guvernører i regionene klaget over at de går tom for penger, måtte han kunngjøre mobilisering for å få gratis kanonføde.

I mellomtiden turnerte Jevgenij Prigozhin i straffekolonier for å vernepliktige krigere og ga dem full benådning hvis de overlever.

I midten av oktober har han rundet 20 000 fanger av 350 000 som sitter bak lås og slå i Russland. Det er planer om å fortsette å tømme straffekolonier og fengsler ettersom Putin er redd for revolusjon og prøver å drepe så mange mulige revolusjonære som han kan.

Før ankomsten av Prigozhin til en gitt straffekoloni, vet ikke FSIN-vaktene hvor mange innsatte som vil bli hentet til verneplikt. De utarbeider en liste over "thieves-in-law" som ønsker å kjøpe en billett ut av fengselet og ikke gå i krig. Angivelig har hundrevis av ledere for kriminelle gjenger blitt løslatt på denne måten. De lå lavt i seks måneder og får deretter benådning. 

I følge Osechkin, siden det er færre fanger, trengs det færre ansatte i Statens fenselsadministrasjon (Federal Penitentiary Service). Noen av disse vil bli sendt til kamp i Ukraina eller sendt til fengsel på de ledige plassene til kjeltringene som kjøpte seg ut av fengselet og innsatte som sluttet seg til PMC Wagner. 

I Russland fengsler fanger voktere. 

Wagner og den russiske hæren stoler ikke på vernepliktige innsatte. Innsatte blir fløyet i håndjern i et fly, lastet inn i paddy-vogner etter landing og plassert i fengsler tatt overtatt fra Ukraina. 

Hvis innsatte ombestemmer seg, blir de skutt på stedet. Ifølge Osechkin er det registrert tilfeller av 44 tidligere innsatte som ble skutt. Først i siste øyeblikk blir innsatte tatt i små partier, gitt våpen og kastet ut i frontlinjen. 

For de som er rekruttert til PMC-er for krigen i Ukraina, er det tre muligheter for å forlate fiendtlighetene: å dø; å dra tilbake til kolonien; å oppnå frihet som funksjonshemmet (mangler minst ett lem). Putin gikk ikke med på noen andre alternativer, og alle andre løfter som ble gitt er falske. 

Kadyrovitter og Wagneritter holder seg i andre og tredje linje og skyver fanger inn i frontlinjen for å bli kvitt dem.

Det er dokumenter som beviser at den russiske føderasjonen ulovlig lølot, høsten 2022, folk som ble dømt i 2020-2021 for drap, overført til Ukrainas territorium før "benådning" og "amnesti", gitt våpen, tillot å delta i plyndring, tvang dem  til å kjempe under trusselen om å bli skutt, og lovet å få utbetalt 205 000 rubler som leiesoldater.

Det er for tiden forsøk på lovgivning i statsdumaen for å legitimere med tilbakevirkende kraft innenfor rammen av nasjonal lovgivning løslatelse av mer enn 20 000 fanger for å kjempe på Ukrainas territorium i PMC Wagner, med mer enn hundre straffedømte allerede døde.

 

 

 

 

Kilde: Misha Firer


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar